ANATOMI/FYSIOLOGI
Matspjälkningssfysiologi är en del av utbildningsprogrammet som
Edumedix AB erbjuder.
Nedanstående är exempel på ämnen som kan behandlas.
MATSPJÄLKNINGSFYSIOLOGI - Mat spjälknings apparat (GI-systemet)
Anatomi: mat spjälknings apparatens beskrivande anatomi från mun
till ändtarm
Fysiologi: den normala funktionen igenom hela systemet
I. Reglering av GI kanalens funktion
- Nervös reglering
- Hormonell reglering
- Sekretionens och motilitetens reglering
1. Munhåla
- Salivsekretion
- Sväljningsprocessen
- Matens passage genom matstrupen
2.Matspjälkning i magsäcken
- Peristaltiken i ventrikeln
- Sekretion av saltsyra
- Pepsin produktion
3.Matsaftssekretionens reglering
- Nervös/hormonell stimulering, hämning genom feed back
- Enzymatisk spjälkning av näringsämnen
4.Bukspottkörteln (pankreas) reglering
5.Gallproduktion, reglering av gallsalterna sekretion
6.Samspelet mellan ventrikel, lever och gallblåsa.
7.Tunntarmen: - peristaltik,
- sekretion och absorption
- bearbetning av fett, socker, proteiner, vatten, järn och vitaminer
8.Tjocktarmen - peristaltiken och tömning av ändtarmen
II. Omsättning och lagring av kolhydrater, proteiner och fett
- absorptionsfasen
- postabsorptionsfasen
- samspelet mellan Insulin och glukagon
- reglering av näringsämnenas omsättning
III. Autonoma nervsystemet påverkan via sympatiska,
parasympatiska nervsystemet
|
|